قرار است در چهلوششمین کمیته میراث جهانی یونسکو که در هندوستان برگزار میشود، ۲۷ مکان تاریخی برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو بررسی شود و ایران نیز در این کمیته پرونده «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» را پیشنهاد داده است.
به گزارش پایگاه خبری کیمیای ایران آنلاین؛ کمیته میراث جهانی یونسکو چهلوششمین نشست خود را از بیستویکم تا سیویکم جولای ۲۰۲۴ (سیویکم تیر تا دهم مرداد ۱۴۰۳) در دهلی نو برگزار میکند؛ در این اجلاس قرار است ۲۷ مکان پیشنهاد شده برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو و وضعیت حفاظت از ۱۲۴ مکان که پیشتر در فهرست میراث جهانی همچنین در فهرست میراث جهانی در خطر ثبت شدهاند، بررسی شود.
این کمیته همچنین از دوم تا چهارم مرداد (بیستوسوم تا بیستوپنجم جولای) وضعیت حفاظت از ۱۲۴ مکان را که پیشتر در فهرست میراث جهانی ثبت شدهاند بررسی خواهد کرد که ۵۷ مورد از آنها در فهرست میراث جهانی در خطر هستند؛ از پنجم تا هشتم مرداد (بیستوششم تا بیستونهم جولای ۲۰۲۴) نیز، کمیته پرونده ۲۷ مکان پیشنهادی برای ثبت در فهرست میراث جهانی را بررسی خواهد کرد.
بورکینافاسو، چین، آلمان، هند، ایتالیا، ایران، ژاپن، اردن، کنیا، مالزی، پاناما، پرتغال، رومانی، روسیه، عربستان، آفریقای جنوبی، تایلند، بوسنی و هرزگوین، برزیل، بریتانیا، اتیوپی، فرانسه از جمله کشورهایی هستند که ۲۷ مکان را به یونسکو برای ثبت جهانی پیشنهاد کردهاند. در این بین، برخی کشورها از جمله چین، رومانی و آفریقای جنوبی دو پرونده پیشنهادی دارند؛ از ایران نیز پرونده «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» برای بررسی در کمیته میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شده، در حالی که شورای جهانی بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس) در گزارش نهایی، آن را «دیفر» کرده و خواستار تعلیق آن شده است.
علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با تأیید ملاحظاتی که به این پرونده وارد شده، اما گفته است که پرونده اولیه ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» که در گذشته تهیه شده بود در فرایند بررسی کمیته میراث جهانی با ملاحظات محتوایی روبرو شد. پس از آن در معاونت میراث فرهنگی با پیگیری مستمر و با مدیریت قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کمیتهای برای بررسی و اتخاد راهکار با مشارکت متخصصان مرتبط و تهیهکنندگان پرونده اولیه تشکیل شد و تدبیر اتخاذ شده در کمیته منجر به بازیابی پرونده با تغییراتی شد و پرونده جدید در دستور کار اجلاس آتی ثبتجهانی قرار گرفته است.
تاکنون ۲۷ اثر تاریخی و طبیعی ایران در یونسکو ثبت شده است، که شامل چغازنبیل، تخت جمشید، میدان نقشجهان اصفهان، تخت سلیمان، چشمانداز فرهنگی ارگ بم، پاسارگاد، گنبد سلطانیه، سنگنبشته بیستون، مجموعه آثار رهبانی ارامنه، سازههای آبی شوشتر، بازار تاریخی تبریز، آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی، باغ ایرانی، مسجد جامع اصفهان، برج گنبد قابوس، کاخ گلستان، شهر سوخته، چشمانداز فرهنگی میمند، شوش، قنات ایرانی، دشت لوت، شهر تاریخی یزد، چشمانداز باستانشناسی ساسانی منطقه فارس، جنگلهای هیرکانی، راهآهن سراسری ایران و چشمانداز فرهنگی اورامانات و کاروانسراهای تاریخی ایران است.
پایان خبر/